Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 30. 7. 2018.

I ova faza porezne reforme pridonijet će rastu BDP-a i prihoda građana

Premijer Plenković dao je izjavu za novinare nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, zajedno s ministricama i ministrima u Vladi

Predsjednik Vlade Plenković izjavio je da su na sjednici rezimirane aktivnosti u proteklih mjesec dana te je napravljen hodogram reformskih aktivnosti koje će Vlada pripremiti za početak jesenskog zasjedanja Hrvatskog sabora.

"Imali smo i jednu odluku koja se odnosila na reorganizaciju i racionalizaciju aktivnosti Središnjice HDZ-a. Odluka je jednoglasna podržana. Povećat ćemo učinkovitost, bolju komunikaciju s našim županijskim organizacijama, dinamizirati digitalnu aktivnost HDZ-a te općenito podići na viši stupanj funkcioniranje stranke. To je i u kontekstu novog Statuta HDZ-a usvojenog prije dva mjeseca na Općem (izvještajnom) saboru", poručio je Plenković.

Dodao je da je ministar financija Zdravko Marić predstavio konture porezne reforme. "Nakon što smo na ovom tijelu dobili vrlo jasnu potporu smjeru porezne reforme, o njoj ćemo razgovarati s predstavnicima parlamentarne većine. To će biti u srijedu, a potom ćemo o detaljima obavijestiti javnost", kazao je.

Naglasio je da porezna reforma ide u smjeru rasterećenja, pojednostavljenja sustava, podsjetivši da je Vlada do sada, kada se gleda efekte porezne reforme 2017.-2018., rasteretila hrvatsko gospodarstvo i građane za četiri milijarde kuna.

"To rasterećenje je pridonijelo znatnom gospodarskom rastu i potrošnji. Veliki broj naših sugrađana je zbog tih poreznih promjena imao veće prihode i to se osjetilo. I ova će - treća faza porezne reforme - također polučiti željeni efekt. Vodimo računa da efekti ove porezne reforme budu najkorisniji onima čija su primanja najmanja", rekao je Plenković.

Rekao je da je tema također bila ostvarivanje nagodbe u Agrokoru, što je veliko postignuće parlamentarne većine i Vlade.

"Vjerujemo da je taj proces omogućio daljnji rast hrvatskog gospodarstva. Od ministra turizma Garija Cappellija smo čuli zadnje brojke vezano za turističku sezonu koja će, po svemu sudeći, u smislu rezultata i prihoda biti bolja od prošlogodišnje. Svi trendovi makroekonomskih pokazatelja su pozitivni i vjerujemo da će se tako i nastaviti. Nakon konzultacija s predstavnicima parlamentarne većine, nastavit ćemo i s mirovinskom reformom. Vidjeli ste efekte prvog zakona za rješavanje problema blokiranih. Idući vikend ide drugi zakon u vezi novčanih tražbina. Potom - i treći zakon o osobnom stečaju. Ministar Dražen Bošnjaković sutra ima sastanak radne skupine za Ovršni zakon. Dakle - četvrti blok tema koje trebaju riješiti ovaj veliki socijalni problem. Vlada se bavi svim onim što je relevantno za naše građane", istaknuo je Plenković.

Plenković je napomenuo kako je i danas glavna tema bila velika žalost nakon što je preminuo vrhunski hrvatski glazbenik Oliver Dragojević. Naglasio je kako je Vlada donijela posebnu odluku o Danu nacionalne sućuti.

"Smatramo da je to primjereno s obzirom koliko je on lijepoga, dobroga, radosti i veselja učinio generacijama naših sugrađana. Sutra ćemo i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i ja ići u Split, bit ćemo na komemoraciji Oliveru Dragojeviću. Izrazit ćemo našu sućut", zaključio je.