Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 23. 7. 2018.

Snažna uzajamna potpora i prijateljstvo Hrvatske i Irske

Premijer Andrej Plenković primio je prvi službeni posjet predsjednika irske vlade (taoiseacha) Lea Varadkara

Nakon razgovora u četiri oka i nakon susreta dvaju izaslanstava dvojica su premijera dala izjavu za medije.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković naglasio je da s irskim premijerom već dugo surađuje na sastancima Europskoga vijeća te su obojica dobro upoznati s tim što Irska i Hrvatska zajednički rade na europskom planu.

Galway i Rijeka, europske prijestolnice kulture

Kazao je da je riječ o dvjema zemljama koje imaju izrazito prijateljske odnose, čiji narodi gaje uzajamne simpatije, čija trgovinska razmjena premašuje100 milijuna eura. Danas su zajednički utvrdili kako bi, uz dobru gospodarsku suradnju koja već postoji, osobito na području informatičkih tehnologija, u farmaceutskoj industriji i zrakoplovstvu, ta razmjena mogla biti još sadržajnija i veća.

"Izrazito je važno za odnose dviju zemalja da u razdoblju pred nama i jedni i drugi znamo što su nam europski prioriteti. Za Hrvatsku to je predsjedanje Vijećem Europske unije koje dolazi 2020. godine, pristupanje Schengenu i eurozoni", istaknuo Plenković.

Dodao je da je u kontekstu pregovora o izlasku Velike Britanije iz Europske unije i osjetljivim unutarnjopolitičkim procesima što ih on potiče za Hrvatsku posebno važno dobro razumjeti sve što Irsku brine s obzirom na specifičnost njezina položaja i granicu sa Sjevernom Irskom.

"Važno je da se pregovori završe na način koji će odgovarati i načelnim pozicijama koje smo zauzeli na Europskome vijeću, a da pritom budu zadovoljeni i interesima Irske u tom procesu i da se ono što se gradilo proteklih dvadesetak godina kroz tzv. Good Friday Agreement, ne dovede u pitanje", napomenuo je premijer Plenković i izrazio zadovoljstvo time što će 2020. Hrvatska i Irska imati dvije europske prijestolnice kulture, Galway i Rijeku, što će dodatno ojačati njihovu suradnju.

Rekao je nadalje da se u Hrvatskoj veselimo povećanju broja irskih turista, kojih je 2017. bilo 80.000, a nadamo se da će još više irskih prijatelja posjetiti Hrvatsku, osobito nakon uspjeha na Svjetskom nogometnom prvenstvu.

Razgovaralo se i o znatnom broju hrvatskih građana koji su našli posao i budućnost u Irskoj.

"Drago mi je da je moj prijatelj, taoiseach Varadkar danas u Zagrebu i da će u Hrvatskoj osjetiti atmosferu potpore i prijateljstva koji postoje između naših dviju zemalja", zaključio je predsjednik hrvatske Vlade.

Premijer Varadkar, koji je u Hrvatskoj prvi put u svojstvu predsjednika vlade, rekao je da mu je drago što se s premijerom Plenkovićem, s kojim surađuje i u okviru Europske pučke stranke, ovaj put sastao uza sudjelovanje timova dviju zemalja.

Zahvalio je na toploj dobrodošlici i iskoristio priliku da čestita Hrvatskoj na velikom uspjehu na Svjetskom nogometnom prvenstvu. Kazao je da je lijepo kad mala zemlja s nešto više od 4 milijuna stanovnika ima takva postignuća, što daje nadu i Irskoj da će jednom ući u finale Svjetskog prvenstva.

Slična iskustva Hrvatske i Irske

Prisjetio se 1990. godine, kad je Irska bila uspješna na Svjetskom nogometnom prvenstvu, što je ljudima uvelike podiglo samopouzdanje i samouvjerenost. Siguran je da će se to dogoditi i u Hrvatskoj, koju je taj uspjeh učinio poznatom diljem svijeta.

Naglasio je da se Irska veseli hrvatskom predsjedanju Vijećem Europe 2020. godine, ali i ulasku Hrvatske u Schengen i eurozonu, nakon što je lani proslavila 25 godina neovisnosti, a ove godine pet godina od pristupanja Europskoj uniji i 10 godina od pridruživanja NATO-u.

Irski je premijer također izrazio zadovoljstvo snažnim i dobrim međusobnim odnosima. "U Irskoj postoji mala, ali rastuća hrvatska zajednica, koja je odabrala život u Irskoj i ondje se jako dobro integrirala. Hrvati marljivo pridonose našem društvu i dobri su veleposlanici Hrvatske. Mnogo je sličnosti među našim zemljama, imali smo dugu borbu za neovisnost, imamo sličan broj stanovnika, iskustvo migracija i velike dijaspore. Zaključili smo da bi našu bilateralnu suradnju trebalo još više unaprijediti, ne samo kada govorimo o turistima nego i o trgovini, ulaganju i sveučilišnoj suradnji.

Iskoristio sam ovu prigodu kako bih premijeru Plenkoviću rekao koliko cijenimo solidarnost i razumijevanje koje Hrvatska pruža Irskoj. Irska je, naravno, zaokupljena situacijom nastalom uslijed Brexita, pogotovo u vezi sa Sjevernom Irskom. Međutim, jasno podupiremo jedinstvo na razini Europske unije. Svakako treba zajamčiti da će svi protokoli koji su dosada potpisani ostati funkcionalni, posebno kada govorimo o odnosu Irske i Sjeverne Irske.

Razgovarali smo također o proračunu Europske unije nakon 2020. godine, o migracijama, o zapošljavanju, klimatskim promjenama. Irska zna koliko je važno razvijati kohezijske fondove koji se u koriste u Hrvatskoj. Zalažemo se za to da se oni u Hrvatskoj koriste za ulaganja u ceste i infrastrukturu kako bi se i dalje gradilo gospodarstvo na području jugoistočne Europe", rekao je na kraju premijer Varadkar.