Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 3. 7. 2018.

Norveška podupire razvoj Hrvatske sa 100 milijuna eura

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je predsjednicu Vlade Kraljevine Norveške Ernu Solberg

Razgovarali su o bilateralnim odnosima dviju zemalja, daljnjem jačanju gospodarske suradnje te aktualnim temama na razini NATO-a i Europske unije. Izražena je i potpora zemljama jugoistoka Europe na njihovom europskom putu.

Nakon sastanka dvaju izaslanstava, u nazočnosti dvaju predsjednika Vlada, potpisana su dva bilateralna sporazuma i jedan multilateralni.

U izjavi za medije, predsjednik Vlade izrazio je zadovoljstvo posjetom predsjednice Vlade Erne Solberg, kazavši da je riječ o prvom bilateralnom susretu između predsjednika vlada Norveške i Hrvatske nakon 18 godina. Naglasio je da su Hrvatska i Norveška prijateljske zemlje i saveznice u okviru NATO-a.

"Drago mi je da ovaj posjet dolazi tjedan dana prije sastanka na vrhu NATO-a koji će se održati u Bruxellesu", dodao je.

"Hrvatska ima ključnu ulogu u širenju stabilnosti", kazala je predsjednica norveške Vlade, govoreći o potpori zemljama jugoistoka Europe na njihovom euroatlantskom putu.

Izraženo je i zadovoljstvo kontinuiranim povećanjem gospodarske razmjene između Norveške i Hrvatske. Predsjednica norveške Vlade istaknula je da je gospodarska suradnja između dviju zemalja nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju porasla za 30 posto, ali da postoji velik potencijal za daljnji porast, osobito u plavom i zelenom sektoru.

Treća najomiljenija destinacija

Predsjednik Vlade izrazio je zadovoljstvo danas potpisanim sporazumima. Pojasnio je da je Memorandumom o razumijevanju o provedbi Norveškog financijskog mehanizma svojevrsni fond za potporu razvoju Hrvatske. "Vrijednost tih sredstava prelazi 100 milijuna eura nastavno na podršku koju nam je Norveška davala i u vrijeme dok nismo bili članica Europske unije", kazao je premijer, dodavši da je riječ o značajnom doprinosu razvoju Hrvatske u nizu područja, poput obrazovanja, energetske učinkovitosti, klimatskih promjena. Norveška premijerka dodala je da će taj instrument također ojačati odnose na području pravosuđa i civilnog društva, dok je Ugovor o uzajamnoj zaštiti povjerljivih podataka pokazatelj povjerenja između dviju zemalja.

Dvoje premijera izrazili su zadovoljstvo time što je Hrvatska postala treća najomiljenija destinacija norveških turista. Predsjednica norveške Vlade kazala je da su mnogi Hrvati pronašli dom u Norveškoj, gdje rade i studiraju, istaknuvši da svojom marljivošću i sposobnošću pridonose norveškom društvu.

Na kraju pojeta norveška je premijerka poklonila predsjedniku Vlade nogometnu loptu otisnutu porukama o održivom razvoju, borbi protiv siromaštva, neravnopravnosti spolova i drugih tema. Pojasnila je da lopta dio projekta koji se bavi ciljevima održivog razvoja, a na njemu je radila s glavnim tajnikom Ujedinjenih naroda Antoniom Guterresom. Ujedno je zaželjela sreću Hrvatskoj nogometnoj reperezentaciji u nastavku svjetskog prvenstva.

Uz predsjednika Vlade bili su potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić te ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac.