Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 7. 6. 2018.

HDZ u prednosti pred ostalim strankama

Prema redovitom istraživanju CRO Demoskop HDZ u lipnju bilježi potporu od 24,8 posto, dok SDP-ov rejting iznosi 19,1 posto

Redovito mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, provedeno je početkom lipnja (od 1. do 5. lipnja). Istraživanje se provodi početkom mjeseca na reprezentativnom uzorku od 1.300 ispitanika CATI metodom (telefonski). Standardna greška uzorka iznosi ±2,7%, uz razinu pouzdanosti od 95%.

Da su parlamentarni izbori provedeni početkom lipnja (cijela Hrvatska jedna izborna jedinica uz izlaznost 53-59%), HDZ bi i ovaj mjesec bio relativni izborni pobjednik.

Prema istraživanju CRO Demoskop na vrhu ljestvice preferencija političkih stranaka u lipnju nalazi se HDZ s izborom od 24,8 posto ispitanika (prema 26,4 posto iz svibnja). SDP je drugi i bilježi potporu od 19,1 posto (prema 20,7 posto iz svibnja), a slijede Živi zid s izborom od 13,1 posto (prema 12,7 posto iz svibnja) i MOST sa 7,8 posto (prema 7,6 posto iz svibnja) te ostale stranke. Neodlučnih birača je 13,7 posto.

Na vrhu ljestvice pozitivnog doživljaja hrvatskih političara nalazi se "Nitko" (nijedan političar) s 24,9 posto odabira ispitanika, slijedi predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović s 15,1 posto, a treći je predsjednik Vlade Andrej Plenković s izborom od 10,2 posto.

Na vrhu ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara nalazi se premijer Plenković s izborom od 27 posto, drugo mjesto dijele "svi političari" s izborom od 12,4 posto, a treće mjesto zauzima predsjednik SDP-a Davor Bernardić s 10 posto.

Smjer kretanja zemlje, kao svojevrstan pokazatelj društvenog optimizma, podupire 15,9 posto građana (prošli mjesec 16,2 posto), dok ih 75,3 posto smatra da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru (prošli mjesec 74,5 posto). Kakav je smjer zemlje, ne zna 8,7 posto ispitanika.

Razina potpore politici Vlade iznosi 30 posto, dok Vladine politike ne podupire 57,9 posto ispitanika, a 12,1 posto nema stava o njima.

Najvažnija tema u posljednjih mjesec dana su zbivanja oko Agrokora i to za 25,9 posto građana. Ostavka bivše potpredsjednice Vlade Martine Dalić zbog afere "hotmail", te izbor novog potpredsjednika Tomislava Tolušića i ministra gospodarstva Darka Horvata je najvažnija tema za 24,8 posto građana. Na trećem je mjestu prikupljanje potpisa za dva referenduma (14,3 posto). Iseljavanje mladih iz zemlje najvažnija je tema za 11,2 posto građana. Još se izdvaja jedna tema s češćim izborom - rast cijena goriva što je najvažnija tema za njih 8,8 posto.

Teme