Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 31. 5. 2018.

Predsjednica mora sama odlučiti hoće li se ponovno kandidirati

Odgovarajući na pitanje o smanjenju prava manjina na temelju referendumske inicijative, premijer Plenković ocijenio je da bi to bio korak unatrag za razinu prava u hrvatskoj demokraciji koja postignuta za vrijeme dr. Tuđmana

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković izjavio je da su glede jučerašnjih izjava iz državnog vrha u javnost puštene neprimjerene tvrdnje koje ni na koji način ne pridonose kulturi dijaloga ni institucijama.

"Predsjednica ima želju i pravo predstaviti svoje inicijative. Kad ih predstavi, razmotrit ćemo ih", komentirao je Plenković odnos s Kolindom Grabar-Kitarović nakon svečane sjednice Gradske skupštine Grada Zagreba.

Na pitanje je li Vlada od Ureda predsjednice Republike primila ikakvu konkretnu inicijativu Plenković je odgovorio da je javnosti poznato da se prema Ustavu dominantne ovlasti predsjednice odnose na vanjske poslove,  obrambenu i sigurnosnu politiku i brigu o funkcioniranju institucija.

"Kada je riječ o tim temama, imamo redoviti dijalog i kvalitetnu suradnju. Što se ostalih tema tiče, predsjednica, kao i drugi akteri u društvu, komuniciraju svoje politike. Ne očekujem da ona dostavlja prijedloge zakona... to su ideje, poticaji. Na toj razini trebamo gledati naš odnos", poručio je.

Komentirao je i mogućnost da predsjednika Reopublike bira Sabor. "Vrlo se mnogo nagađa. Impresioniran sam koliko se tih 'scenarija' svakodnevno objavljuje. O ustavnim promjenama razgovarat ćemo kad za to bude potrebe. Ni Vlada ni HDZ nemaju ambicija reducirati ovlasti predsjednice", istaknuo je Plenković.

Na pitanje hoće li HDZ podržati ponovnu kandidaturu Kolinde Grabar-Kitarović ako do nje dođe, odgovorio je da predsjednica mora sama donijeti odluke.

Što se tiče tvrdnje građanske inicijative "Narod odlučuje" da je prikupila dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma o promjenama izbornog sustava, Plenković je napomenuo da najprije treba vidjeti jesu li referendumska pitanja uopće u skladu s Ustavom. Referendum o smanjenju prava manjina smatra posve promašenim, čak neodgovornim. "Po meni, diranje u prava manjina nije u skladu s Ustavom RH i ne vidim kako bi se o tome moglo odlučivati na referendumu. Takvo zadiranje u prava manjina za mene kao predsjednika HDZ-a i Vlade apsolutno je neprihvatljivo. Govorim to tek danas jer nisam htio utjecati na proces. To je korak unatrag za razinu prava postignutu u hrvatskoj demokraciji", naglasio je Plenković, podsjetivši na to da su najveća postignuća glede zaštite manjinskih prava ostvarena u doba prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Teme