Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 10. 4. 2018.

Odabrani članovi ERS-a za obrazovnu reformu, koordinator Radovan Fuchs

Stvorili smo preduvjete da hrvatsko gospodarstvo nastavi s rastom, da se održe radna mjesta i da se pošalje poruka političke stabilnost i pravne sigurnosti, i to bez troška za državni proračun, kazao je premijer Plenković osvrnuvši se na dogovor o ključnim elementima nagodbe u Agrokoru

Otvarajući današnju sjednicu Vlade, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković osvrnuo se na aktualne teme. Uoči sjednice Vlade sastao se s izvanrednim povjerenikom u trgovačkom društvu Agrokor d.d. Fabrisom Peruškom, njegovom zamjenicom Irenom Weber tepredstavnicima Privremenoga vjerovničkoga vijeća.

„Potvrđeno je da su usuglašeni ključni elementi nagodbe u Agrokoru, nakon godinu dana strukturiranoga i vođenoga procesa“, naglasio je Plenković i zahvalio svim dionicima na radu i angažmanu u dobroj vjeri. 

„To je za nas ključan politički trenutak, koji potvrđuje ispravnost naše odluke prošle godine da koristimo jedan izvanredni mehanizam za izvanrednu okolnost koja je tada nastala. Spriječena je šira gospodarska i financijska kriza, njeno prelijevanje na susjedne zemlje, nisu izgubljena radna mjesta, a ono što je najvažnije proces restrukturiranja vođen je u skladu s najboljim međunarodnim standardima“, poručio je predsjednik Vlade. 

Dodao je da su kreditori, vjerovnici i dobavljači poslali ključnu poruku povjerenja, ne samo u funkcioniranje kompanije, nego i u funkcioniranje svih državnih institucija. 

Ponovio je da će Vlada iz ovoga procesa izvući određene pouke, budući da je to bila prva ovakva situacija,  te da će,bude li potrebno, poboljšati postojeći zakonski okvir. 

„Stvorili smo preduvjete da hrvatsko gospodarstvo nastavi s rastom, da se održe radna mjesta i da se pošalje poruka političke stabilnost, pravne sigurnosti i gospodarskog rasta. I sve to, ponavljam, bez troška za državni proračun“, napomenuo je Plenković. 

Sljedeća tri mjeseca, dodao je predsjednik Vlade, iskoristit će se za finaliziranje pravnog teksta nagodbe i na taj način osigurati održivost kompanije. 

Na današnjoj sjednici, kazao je, donijet će se još jedna važna odluka – odabir investicijskog savjetnika u transakciji moguće kupnje dionica INA-e od MOL-a. 

Izvijestio je da su stigle 22 ponude renomiranih savjetničkih kuća koje su inicijalno izrazile interes, dok se na sami natječaj javilo njih nešto manje.

Nakon detaljnih analiza ponuda i održanih razgovora, prijedlog Savjeta za pregovore s MOL-om je da se kao najbolje ocijenjena ponuda izabere ponuda međunarodnog konzorcija kojeg čine Morgan Stanley, Intesa Sanpaolo Group i Privredna banka Zagreb.  „Nastavljamo proces vezan za INA-u“, dodao je. 

Osvrnuo se i na situaciju u Slavonskom Brodu, gdje je nedavno došlo do onečišćenja pitke vode. Izrazio je zadovoljstvo što je Hrvatski zavod za javno zdravstvo jučer vrlo jasno priopćio da se voda u Slavonskom Brodu sada može koristiti za piće. 

Ponovio je da su sve nadležne službe napravile sve što su mogle i da su djelovale promptno te dodao da će istraga utvrditi razloge onečišćenja.

Još je jednom zahvalio svim građanima Slavonskoga Broda na razumijevanju, izrazivši žaljenje zbog tog događaja.

Istaknuvši da pitanja javnoga zdravstva nisu pitanja u kojima se bilo koja vlada može uputiti u bilo kakav rizik, pojasnio je da je iz tog razloga bilo potrebno da nalazi vode u kontinuitetu od nekoliko dana pokažu da je voda sigurna za piće i kuhanje. 

Osvrnuo se i na temu obrazovne reforme, kazavši da je danas održana telefonska sjednica Posebnog stručnog povjerenstva na kojoj je odabrano 12 članova Ekspertne radne skupine. 

„S obzirom da nije bilo konsenzusa oko čelne osobe, odlučeno je da se poništi natječaj za voditelja, a ja sam kao predsjednik Posebnog stručnog povjerenstva i kao predsjednik Vlade odlučio imenovati posebnoga koordinatora koji će koordinirati rad Ekspertne radne skupine. Riječ je o bivšem ministru znanosti, profesoru Radovanu Fuchsu, koji je spreman ponuditi svoje znanje i iskustvo da pomogne i Vladi i Ministarstvu da se nastavi obrazovna reforma, na uključiv i konsenzualan način koji će omogućiti kvalitetno obrazovanje za naše mlade“, poručio je Plenković. 

Što se tiče vanjskopolitičkih tema, osvrnuo se na posjet Mostaru, gdje je boravio jučer i danas prijepodne na poziv člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića, kazavši da je još jednom poslana poruka suradnje s Bosnom i Hercegovinom.  

Naglasio je da je u mandatu ove Vlade donesena odluka o otvaranju dva konzulata u Livnu i Vitezu, što predstavlja dodatnu poruku podrške. Također, dodao je, otvorena su i dva ureda Hrvatske gospodarske komore, u Sarajevu i Mostaru, gdje su otvorena i dva dopisništva HRT-a. 

„Pokazujemo i konkretnim djelima kako želimo intenzivirati odnose i pomoći našim susjedima i prijateljima u BiH u reformskom procesu, potaknuti ih na učinkovitije približavanje Europskoj uniji i, naravno, u tom cijelom kontekstu osigurati što kvalitetniji položaj Hrvata kao ravnopravnog i konstitutivnog naroda“, poručio je predsjednik Vlade. 

Tijekom boravka u Mostaru, predsjednik Vlade sudjelovao je na širem sastanku predsjednika vlada i država susjednih zemalja, kojeg je ocijenio važnim i korisnim, a nazočio je i otvorenju Mostarskoga sajma, na kojem je Hrvatska snažno prisutna od njegovih početaka. 

Uoči današnje sjednice Vlade, predsjednik Vlade sastao se s finskim predsjednikom Niinistöm, a Hrvatska će s Finskom i Rumunjskom biti u triju za predsjedavanje EU-om u 2019. i prvoj polovici 2020. 

Spomenuo je i posjet francuske ministrice europskih poslova Nathalie Loiseau izrazivši zadovoljstvo što su upravo Hrvatskoj, tijekom njezinog posjeta, održane prve Konzultacije s građanima o Europi, inicijativa francuskog predsjednika Macrona kako bi se diljem Europe bolje čuo glas građana i omogućilo im da izraze svoja očekivanja o EU. 

U povodu pravoslavnog Uskrsa, predsjednik Vlade sastao se s mitropolitom zagrebačko-ljubljanskim Porfirijem. „Dobro je da njegujemo dijalog i sa Srpskom pravoslavnom crkvom u Hrvatskoj i sa svim ostalim predstavnicima vjerskih zajednica“, poručio je Plenković.

Na otvorenom dijelu sjednice Vlade raspravljeno je trinaest točka dnevnog reda

Tako je Hrvatskom saboru upućen Konačni prijedlog zakona o izmjenama Zakona o patentu te Konačni prijedlog zakona o izmjenama Zakona o žigu. Raspravljen je i Konačni prijedlog zakona o izmjenama Zakona o industrijskom dizajnu te Konačni prijedlog zakona o izmjenama Zakona o oznakama zemljopisnog podrijetla i oznakama izvornosti proizvoda i usluga, kao i Konačni prijedlog zakona o izmjenama Zakona o zaštiti topografija poluvodičkih proizvoda.

Konačnim prijedlozima zakona, kazala je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, uređuju se prava industrijskog vlasništva.

Dodala je su ovi prijedlozi zakona usklađeni sa Zakonom o općem upravnom postupku i Zakonom o sustavu državne uprave na način da se na odluke Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo, kao središnjeg tijela državne uprave, više ne može izjaviti žalba već se pokreće upravni spor.

Pojasnila je da s obzirom da se ukida institut žalbe, s radom prestaju i žalbena vijeća u tom području.

Vlada je prihvatila Izvješće o provedbi postupka izvanredne uprave u Agrokoru za razdoblje do 10. travnja 2018. godine.

Potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić ponovila je da je postignut sporazum o svim bitnim pitanjima nagodbe tzv. načelni sporazum među vjerovnicima.

Naglasila da je, prema ovom Izvješću, na kraju jučerašnjeg dana, stanje raspoloživih financijskih sredstva na računu svih kompanija u sustavu Agrokor iznosilo milijardu i 529 milijuna kuna, dok je prije godinu dana, kada je odlukom Trgovačkog suda otvorena izvanredna uprava, stanje svih računa nakon deblokade bilo 6,2 kune. "To opisuje put koji je izvanredna uprava prošla u proteklih godinu dana", dodala je potpredsjednica Dalić.

Istaknuvši da su u tom razdoblju ostvareni najvažniji ciljevi, potpredsjednica Dalić je pojasnila da je sistemski rizik za hrvatsko gospodarstvo potpuno otklonjen i stvoreni su temelji za stabilnost Agrokora i njegova budućeg rasta te je spriječeno da stanje u koncernu omete ukupni gospodarski rast i izlazak iz recesije.

"Ovaj sporazum će osigurati da se sustav Agrokora, s novim vlasnicima, nastavi razvijati i jača svoje poslovanje", rekla je potpredsjednica Dalić.

Ministar financija Zdravko Marić izvijestio je da na temelju provedenog postupka odabira investicijskog savjetnika u transakciji moguće kupnje dionica koje drži Mol Hungarian Oil&Gas PLC u INA-Industrija nafte d.d. i moguće naknadne prodaje kupljenih dionica strateškom partneru, i temeljem preporuke Savjeta za pregovore s Mol Hungarian Oil&Gas PLC vezano uz mogući otkup dionica koje drži Mol Hungarian Oil&Gas PLC u INA-Industrija nafte d.d., Zagreb, za investicijskog savjetnika se odabire konzorcij koji čine Morgan Stanley, Intesa Sanpaolo Group i Privredna banka Zagreb d.d., Zagreb.

"Uz financijski dio ponude, u samom pozivu za podnošenje ponuda, ponuđena je i mogućnost stimulativnih naknada, ovisno o izvršenju same transakcije", naglasio je ministar Marić.

Vlada je ovlastila ministar financija Zdravka Marića i ministara zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića da, u ime Vlade Republike Hrvatske, s odabranim investicijskim savjetnikom temeljem predane ponude obave pregovore radi definiranja međusobnih prava i obveza.

Poziv za podnošenje ponuda za investicijskog savjetnika bio je poslan na adrese ukupno 22 potencijalna renomirana međunarodna investicijska savjetnika, a do isteka roka, 15. siječnja ove godine, zaprimljeno je sedam ponuda.

Predstavnici ministarstava financija i zaštite okoliša i energetike analizirali su te ponude, pri čemu se veći dio ukupne ocjene ili 80 posto temeljilo na tehničkom dijelu ponude (npr. relevantno iskustvo, detaljno razrađena metodologija odnosno terminski plan i sl), a 20 postoje bilo temeljeno na financijskoj ponudi (naknade za svaku od faza te naknade ostalim profesionalnim savjetnicima koje bi bilo potrebno angažirati).

"Sve su zaprimljene ponude udovoljavale svim predviđenim zahtjevima, a u dva kruga dodatnih pojašnjenja i razgovora broj potencijalnih kandidata je smanjen najprije na pet i potom na tri", pojasnio je ministar financija.

Kazao je da je zaprimljenih sedam ponuda financijski 'težilo' od 7 do 14,3 milijuna eura, istaknuvši da je financijska ponuda konzorcija Morgan Stanley, Intesa Sanpaolo Group i PBZ osam milijuna eura, a njihova je ponuda i za fazu pripreme i fazu izvršenja transakcije ocijenjena najkonkurentnijom.

Ponuda odabranog konzorcija ocijenjena je najboljom i zbog cjelovitosti predloženog tima te zato što članovi konzorcija imaju recentno i relevantno institucionalno i osobno iskustvo u analizi poslovanja INA-e, a za što se očekuje da će utjecati na kvalitetnije i učinkovitije obavljanje zadataka investicijskog savjetnika u ovoj transakciji.

Vlada je kao neosnovane i paušalne odbacila sve navode iz Interpelacije 23 saborskih zastupnika SDP-a o njezinome radu zbog neuspjeha u provođenju strukturnih reformi, ističući da se u interpelaciji ne uzimaju u obzir stvarna makroekonomska kretanja.

"Vlada u odgovoru odbacuje sve navode kao neosnovane i paušalne jer se ne temelje na stvarnim makroekonomskim kretanjima i predlaže Saboru da odbije prijedlog zaključka iz interpelacije", rekla je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić.

Naglasila je da Vlada od početka svog mandata provodi ekonomsku politiku čiji je glavni cilj jačanje gospodarskog rasta, održivost javnih financija i smanjivanje makroekonomskih neravnoteža.

"A rezultati takve politike se jasno vide u kretanju makroekonomskih pokazatelja", poručila je te dodala da se iz njih jasno može vidjeti da se gospodarstvo oporavlja nakon duge i duboke recesije, već treću godinu za redom, kao i da su trendovi tog oporavka i daljnjeg rasta vrlo stabilni.

Navela je da je industrijska proizvodnja u prošloj godini porasla 1,9 posto, a prerađivačka industrija 2,9 posto, da isto tako raste promet u trgovini na malo, koji nakon 4,7 posto rasta u prošloj godini, u siječnju ove godine bilježi rast od 6,1 posto. Dodala je i rezultate prošlogodišnje turističke sezone koji su najbolji do sada, kao i pozitivne trendove na tržištu rada.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje, u veljači ove godine broj zaposlenih bio je 32 tisuće odnosno 2,4 posto veći nego u veljači prošle godine, kazala je.

"Ovi pokazatelji vrlo jasno pokazuju koliko su navodi iz interpelacije paušalni", poručila je potpredsjednica.

Također, naglasila je pravovremenu i odlučnu reakciju na krizu u Agrokoru koju Vlada nije ni željela ni planirala.

"Sve ovo rezultiralo je time da je Hrvatska tijekom prošle godine izašla iz Procedure prekomjernog deficita koja je pokrenuta u siječnju 2014. odnosno tijekom mandata vlade čiji su članovi bili i neki zastupnici koji su se potpisali na ovu Interpelaciju", poručila je Dalić.

Ministarstvu državne imovine Vlada je dala suglasnost za sklapanje Aneksa I. Ugovora o realizaciji Projekta Kupari I. Ministar državne imovine Goran Marić pojasnio je da je od potpisivanja Ugovora prošlo više od dvije godine, a investitor, Zajednica ponuditelja Avenue ulaganja d.o.o. i Avenue Osteuropa, nije ispunio svoje obaveze proces izvršenja projekta nije ni započeo. S ciljem ubrzavanja realizacije projekta, Ministarstvo državne imovine predložilo je navedeni Aneks Ugovora, kojim se investitoru omogućuju novi rokovi i to 30 dana od dana potpisivanja da Ministarstvu državne imovine dostavi pismo namjere novog hotelskog operatera i hotelski brend koji ispunjava uvjete iz natječaja. U roku od dva mjeseca, investitor Općini Župa dubrovačka treba dostaviti ulazne podatke za izradu novog urbanističkog plana Kupari I. U slučaju neispunjavanja obveza iz Aneksa, predviđen je raskid Ugovora.

Izmijenjen je Nacionalni program pomoći sektoru vina, a izmjene se donose u skladu s izmjenama EU zakonodavstva u pogledu potpora u sektoru vina. Izmjene Nacionalnog programa neće imati utjecaja na promjenu ukupno osiguranih sredstava u državnom proračunu u iznosu od 82.988.250 kuna, naglasio je ministar poljoprivrede Tolušić.

Vlada je dala suglasnost gradovima Osijeku i Opatiji za zaduženje kod Zagrebačke banke. Predstavljajući odluke, ministar financija Zdravko Marić pojasnio je da se u slučaju Grada Osijeka radi o kreditu od 45 milijuna kuna, s rokom otplate od 10 godina, uz fiksnu godišnju kamatnu stopu od 1,59 %, a sredstva će se koristiti za financiranje kapitalnih projekata, kao što je izgradnja cesta, dječjeg vrtića, osnovnih škola te poslovno-kulturnog centra.

Što se tiče Opatije, radi se o kreditu od 38,5 milijuna kuna, s rokom otplate od 14 godina, uz promjenjivu godišnju kamatnu stopu u visini prinosa na trezorske zapise Ministarstva financija na 91 dan uvećano za kamatnu maržu od 1,30 % te jednokratnu naknadu za odobrenje u visini 0,1% iznosa odobrenog kredita. Sredstva će se koristiti za refinanciranje kredita korištenog za projektiranje i izgradnju Centra Gervais.

Između ostalog, prihvaćeno je Godišnje izvješće o radu Nacionalnog povjerenstva za upravljanje zračnim prostorom za 2016., kao i Izvješće o radu i razvoju državne informacijske infrastrukture za 2017.