Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 10. 4. 2018.

Agrokor: usuglašene su osnove nagodbe, spriječena gospodarska kriza

Premijer Plenković sastao se u Banskim dvorima s izvanrednim povjerenikom u Agrokoru d.d. Fabrisom Peruškom, njegovom zamjenicom Irenom Weber i predstavnicima Privremenoga vjerovničkog vijeća

Po završetku sastanka predsjednik Vlade izjavio je da su članovi Privremenoga vjerovničkog vijeća potvrdili vijest da se proteklih tjedana dovršio proces usuglašavanja osnovnih elemenata nagodbe u procesu izvanredne uprave u Agrokoru. Dodao je da ta pozitivna vijest stiže godinu dana nakon što je bivša uprava u punom sastavu zatražila aktiviranje Zakona o procesu izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja, koji je predložila Vlada, a usvojio Hrvatski sabor.

„U 12 mjeseci uspjeli smo ostvariti nekoliko temeljnih ciljeva zbog kojih je i došlo do angažmana. Prvi i osnovni cilj – spriječena je i gospodarska i financijska kriza, koja bi se nedvojbeno osjetila ne samo u najvećoj hrvatskoj kompaniji, nego i u cijelom hrvatskom gospodarstvu, brojnim dobavljačima, obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, na radnim mjestima, državnom proračunu, poteškoćama u distribucijskom lancu, osobito u kontekstu turističke sezone, koja je prošle godine bila najbolja“, poručio je Plenković.

Naglasio je kako je sve to spriječeno kvalitetno vođenim i strukturiranim procesom, zahvaljujući Zakonu, radu izvanredne uprave te dobroj volji i odgovornosti svih dionika u ovom procesu.

„Podcrtao bih ključnu riječ koja po meni sintetizira sve što je napravljeno u proteklih godinu dana, a ta je riječ povjerenje. Povjerenje dobavljača, koji su nastavljali dostavljati robu, povjerenje financijskih kreditora, odnosno vjerovnika, koji su bili spremni dati svježa financijska sredstva i likvidnost. Povjerenje svih aktera koji su uključeni u ovaj proces da je država stvorila pouzdan okvir, da izvanredna uprava zna kojim putem ide, da angažirani savjetnici rade u skladu s najboljom međunarodnom praksom i najboljim međunarodnim standardima u situacijama restrukturiranja ovako kompleksnih, velikih i zahtjevnih gospodarskih izazova, kao što je bilo restrukturiranje Agrokora nakon što je kompaniji prijetio stečaj i nakon što je bila u blokadi“, kazao je.

Predsjednik Vlade sinoć je u Mostaru razgovarao o ovoj temi i s kolegama čelnicima susjednih država te prenio kako su i oni jako zadovoljni načinom na koji je Hrvatska uspjela osigurati da se njezin gospodarski problem ne prelije na negativan način na susjedne države.

Poručio je da je Vlada cijelom procesu pristupila odgovorno i u najboljoj vjeri za hrvatsko gospodarstvo, radna mjesta i budućnost hrvatskih poduzetnika i kompanije.

„Izvući ćemo lekcije iz ove priče, nastojati da se ovakav scenarij više ne ponovi, što je posebno važno za sve nadzorne mehanizme, a osobito je važno za transformativni efekt na načine poslovanja u Hrvatskoj“, rekao je Plenković.

Kazao je kako je temeljni cilj cijeloga procesa ostvaren te dodao da je preostalo još tri mjeseca za finalizaciju pravnoga teksta nagodbe i njezino izglasavanje. Predsjednik Vlade kazao je da je na taj način poslana važna poruka odgovornosti, pouzdanosti i stvaranja okvira za kvalitetnu budućnost Agrokora i svih njegovih kompanija te svih zaposlenika.

Zahvalio je svima na strpljenju i angažmanu u ovome procesu, posebno potpredsjednici Vlade Martini Dalić, koja je na sebe preuzela najveći dio angažmana od strane Vlade na ovoj temi, zatim izvanrednom povjereniku Fabrisu Perušku i njegovoj zamjenici Ireni Weber, kao i prethodnom povjereniku Anti Ramljaku, te svim dobavljačima i svim vjerovnicima.