Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Velika Gorica | 10. 3. 2018.

Konvenciju Vijeća Europe ratificiramo radi zaštite žena od nasilja

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković sudjelovao je u obilježavanju 28. obljetnice osnutka HDZ-a u Velikoj Gorici

Nakon što je položio vijenac ispred biste dr. Franje Tuđmana u Velikoj Gorici, predsjednik HDZ-a Andrej Plenković čestitao je članicama i članovima te utemeljiteljima stranke 28. obljetnicu osnutka HDZ-a u Velikoj Gorici. Uz predsjednika Plenkovića bili su i predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković, predsjednik županijskog odbora HDZ-a Zagrebačke županije i gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Velike Gorice Krešimir Ačkar, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te niz drugih stranačkih dužnosnika.

Uvodno je Plenković čestitao gradonačelniku Velike Gorice Barišiću i predsjedniku gradskog odbora HDZ-a Ačkaru na izbornim uspjesima, te je pozdravio koalicijske partnere. Plenković je u svom izlaganju naglasio kako Vlada od početka svog rada održava stalnu komunikaciju i koordinaciju sa županijama, gradovima i općinama, pokazujući više nego i jedna Vlada dosad otvorenost za suradnju i partnerstvo s lokalnim jedinicama na poboljšanju kvalitete života svih hrvatskih ljudi.

"Zakonskim mjerama ojačali smo fiskalni kapacitet jedinica lokalne i područne samouprave i ostavili im više prihoda. Taj trend ćemo nastaviti", poručio je Plenković i dodao kako će korištenje sredstava iz fondova EU pomoći ravnomjerni regionalni razvoj svih krajeva Hrvatske.

Podsjetivši na retoriku i ozračje u hrvatskom društvu 2016. godine, Plenković je ocijenio kako je Vlada svojom politikom i pristupom uspjela smanjiti podjele i tenzije u društvu. Kazao je i kako je Vlada s tim ciljem osnovala Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima.

"Oformili smo Vijeće sa stručnjacima različitih profila i svjetonazora. Radili su politolozi, povjesničari i pravnici godinu dana i priredili  Dokument Dijaloga, koji je doprinos hrvatskom društvu za suočavanje s posljedicama totalitarnih sustava tijekom 20. stoljeća. Proučite taj dokument i zaključite kakve su preporuke  Povjerenstva", poručio je stranačkim kolegicama i kolegama Plenković. Kazao je i da će Vlada nakon temeljite analize ocijeniti kako dalje postupati u vezi eventualnih zakonskih rješenja, a u cilju ujednačavanja sudske i upravne prakse.

Komentirajući najavljeni prijedlog Zakona o ratifikaciji Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, Plenković je podsjetio kako je taj dokument rađen na međunarodnoj razini u okviru Vijeća Europe, kojem je Hrvatska pristupila 1996. Dodao je da je ta konvencija usmjerena na pitanje kako pomoći zaštiti žena od nasilja, čime se svaka odgovorna stranka i vlada mora baviti na svakodnevnoj razini.

"Zato ćemo u raspravi koja će uslijediti pojasniti svima što je bit tog teksta, a što se u širem kontekstualiziranju nastoji nametnuti kao tema. Savjetujem vam da je pročitate, a onda donesite svoje stavove, a ne da se donose zaključci bez razumijevanja konvencije i njenih ciljeva", rekao je Plenković.

Naglasio je da će Vlada u zakonskom prijedlogu u okviru interpretativne izjave spriječiti kriva tumačenja Konvencije.

"Pozivam vas sve na informiranost i odgovornost. Time pokazujemo širinu i racionalnost. U ratifikaciju konvencije ne idemo zbog koalicijskih partnera, nego radi biti konvencije, a to je zaštita žena u obitelji i društvu", rekao je Plenković.

Dodao je da je to i eksplicitan stav Europske pučke stranke, izražen jasno na političkoj skupštini u prosincu prošle godine, a s ciljem ratifikacije konvencije osobito u onim članicama Vijeća Europe i EU-a gdje su stranke EPP-a na vlasti.

Govoreći o europskom trendu rasta populističkih i antisistemskih stranaka, Plenković je istaknuo da se -u današnjem dinamičnom svijetu digitalne komunikacije - mainstream stranke moraju brzo prilagođavati novim izazovima i pronalaziti rješenja za probleme. U tom kontekstu osvrnuo se i na prosvjede oko izgradnje plutajućeg terminala za ukapljeni prirodni plin na Krku.

"SDP i MOST prije par godina bili su zagovornici izgradnje LNG terminala za koji smo dobili preko 100 milijuna eura od Europske unije, a danas su u prvim redovima među protivnicima. Stručno povjerenstvo jasno se očitovalo kako je projekt prihvatljiv za okoliš", poručio je Plenković, dodavši kako nije dobro da neki akteri stvaraju antieuropsku, antiinvesticijsku i antirazvojnu klimu, ako želimo ostvariti veći gospodarski rast u Hrvatskoj.

Govoreći o poduzimanju strukturnih reformi, Plenković je najavio da će se, u skladu s izvješćem Europske komisije, Hrvatska fokusirati na magični trokut za gospodarski rast i razvoj.

"Prvo, to su veće investicije i ulaganja. Drugo, provedba strukturnih reformi, pri čemu smo posebno usmjereni na reformu obrazovanja, tržišta rada, poslovnog ozračja, mirovinske reforme, zdravstva, pravosuđa i javne uprave. Treća je odgovorna fiskalna politika, što je bio i najveći uspjeh u 2017. godini, kada smo našim aktivizmom spriječili krah hrvatske ekonomije", kazao je Plenković, upozorivši da je veliko pitanje kako bi danas izgledalo hrvatsko gospodarstvo da nije bilo Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku.

Pojasnio je kako su od dolaska izvanredne uprave i stabilizacije poslovanja profitirali radnici, koji rade i primaju plaće, i njihove obitelji, ali i dobavljači.

"Napravili smo ono što je u tom trenutku bilo nužno i pokazali da smo Vlada koja zna kako se brani nacionalni interes", istaknuo je Plenković.

Naglasivši kako je već sada isplaćeno 490 milijuna eura starog i graničnog duga, a nakon 10. travnja je 2,1 milijardu eura iz Agrokora išlo prema dobavljačima, Plenković je napomenuo kako se poslovanje i plaćanje obveza obavlja redovito u zakonskim okvirima i transparentno.

"Činjenica da su međunarodni investitori u tim okolnostima bili spremni dati nova sredstva nije samo poruka povjerenja u tu kompaniju, nego i poruka povjerenja u hrvatsku državu i Vladu", poručio je Plenković, ocijenivši kako je ključni cilj da rezultat procesa nagodbe omogući hrvatskim gospodarskim subjektima budućnost poslovanja.

Naglasio je kako je u prošloj godini Vlada ostvarila velik iskorak u smanjenju javnog duga, proračunskom suficitu te povećanju izgleda kreditnog rejtinga sa stabilnog na pozitivne. Podsjetio je da je porezna reforma velikom broju poduzetnika donijela veliko rasterećenje i prihode, a građanima veće plaće, poručivši da će se tim smjerom nastaviti i u drugoj fazi porezne reforme.

Govoreći o problemima blokiranih građana, istaknuo je da Vlada radi na planu mjera u tri smjera: Prvi je oprost dijela duga od strane država, drugi je stvaranje preduvjeta za otpust dijela dugova od strane jedinica lokalne samouprave i privatnih kompanija, a treći poboljšanje okvira koji se tiče stečaja potrošača.

"Kroz dijalog sa socijalnim partnerima dogovorili smo povećanje minimalne plaće, povećala se stopa zaposlenosti i smanjila stopa nezaposlenosti. Imali smo dodatne sastanke u Vladi jučer i svi ministri dobili su jasan naputak kojim smjerom i dinamikom trebaju nastaviti kako bi dovršili ranije preuzete obveze oko provedbe Nacionalnog programa reformi", zaključio je Plenković.

Istaknuo je da je HDZ stranka koja je znala dati put hrvatskom narodu prema demokraciji i slobodi u najtežim trenucima, a danas ima snage biti generator reformi koje će dati novi zamah gospodarskog rasta i razvoja Hrvatske.

Teme