Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 15. 2. 2018.

Rješenje graničnog problema sa Slovenijom bliže je nego što se čini

U razgovoru za austrijski dnevnik Kurier premijer Plenković je izjavio da je Hrvatska otvorena za želje svih država zapadnog Balkana koje žele pristupiti Europskoj uniji, uz uvjet da ispune odgovarajuće kriterije

"Sretan sam što Europska komisija sada slijedi jednu otvoreniju strategiju kad je u pitanju proširenje", odgovorio je premijer Plenković na upit o smjernicama strategije Europske unije za europski put zemalja jugoistočne Europe.

Istaknuo je kako je navedena godina 2025. kao godina mogućeg ulaska nekih zemalja zapadnog Balkana u EU samo okvirni datum, ali da je to "bolje nego nikakav datum".

Poručio je da sve zemlje moraju ispuniti kriterije za članstvo, dodavši kako Hrvatska ima najsvježija iskustva s procesom ulaska u EU te je spremna svoja znanja podijeliti s drugima. Pritom je posebice važnost potpore europskom putu Bosne i Hercegovine.

"Za nas je Bosna i Hercegovina prioritet. Postoji povijesna odgovornost i mi želimo pomoći", rekao je Plenković.

U svezi sa suradnjom sa Srbijom, premijer Plenković podsjetio je kako je Hrvatska četvrti po redu ulagač u Srbiju te je krajnje vrijeme da se riješe problemi koji prate odnose dviju zemalja posljednjih 25 godina. Istodobno, naglasio je kako je povijesni teret još uvijek velik.

"Činjenica da je Hrvatska bila žrtva Miloševićevog režima je značajno usporila naš put u EU. Da nije bilo rata, vjerojatno bismo već 2004. postali članicom EU-a. To je generacije Hrvata spriječilo da sustignu zapadnu Europu", naveo je Plenković.

Hrvatsko-slovenski granični spor Plenković je ocijenio kao ozbiljan, ali je poručio da ga ne treba pretjerano dramatizirati.

"Mi smo mnogo bliži pronalasku rješenja ovog problema nego što se to čini", naglasio je Plenković.

Na kraju razgovora vođenog u Bruxellesu Plenković je najavio kako će Hrvatska do kraja sljedeće godine ispuniti sve kriterije za ulazak u Schengensku zonu.