Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 7. 1. 2018.

HDZ u siječnju zadržao stabilno vodstvo

Prema redovitom istraživanju CRO Demoskop HDZ u siječnju bilježi potporu od 29 posto, dok SDP-ov rejting iznosi 20,6 posto, a u blagom su porastu potpora radu Vlade i društveni optimizam

Istraživanje CRO Demoskop agencije Promocija plus provedeno je od 2. do 5. prosinca. Da su parlamentarni izbori provedeni početkom siječnja (cijela Hrvatska jedna izborna jedinica uz izlaznost 53-59%), HDZ bi bio relativni pobjednik izbora.

Prema istraživanju CRO Demoskop na vrhu ljestvice preferencija političkih stranaka u siječnju nalazi se HDZ s izborom od 29 posto ispitanika (prema 30,8 posto iz prosinca). SDP je drugi i bilježi izbornu potporu od 20,6 posto (prema 22,3 posto iz prosinca), a slijede Živi zid s izborom od 11,4 posto (prema 11 posto iz prosinca), MOST sa 7 posto (prema 7,5 posto iz prosinca) te ostale stranke, a neodlučnih birača je 14,6 posto.

Na vrhu ljestvice pozitivnog doživljaja hrvatskih političara nalazi se "Nitko" (nijedan političar) s 21,2 posto odabira ispitanika, druga je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović s 18,4 posto, a treći predsjednik Vlade Andrej Plenković s izborom od 11,3 posto.

Na vrhu ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara nalazi se premijer Plenković s izborom od 20,7 posto, a drugo mjesto dijele "svi političari" s izborom od 13,3 posto. Treće mjesto zauzima predsjednik SDP-a Davor Bernardić sa 8,3 posto.

Smjer kretanja zemlje, kao svojevrstan pokazatelj društvenog optimizma, podupire 20,9 posto građana (prošli mjesec 18,3 posto), dok ih 67,3 posto smatra da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru (prošli mjesec 74 posto). Kakav je smjer zemlje, ne zna 11,8 posto ispitanika.

Razina potpore politici Vlade u prosincu iznosi 34,6 posto (prošli mjesec 33,6 posto). Vladine politike ne podupire 49 posto ispitanika (prošli mjesec 49,8 posto), dok ih 16,4 posto nema stava o njima.

Kada je riječ o najvažnijoj temi mjeseca, napetosti sa Slovenijom u vezi arbitražne odluke najčešći su izbor za 29,9% hrvatskih građana. Događaji u slučaju Agrokor sada su na drugom mjestu s izborom od 21,3%, a slijedi rasprava o presudi  šestorici iz BiH/komemoracija za Slobodana Praljka (10,3%).

Osim ove tri teme, još su tri teme zabilježile izbor viši od pet posto: dugotrajna društvena kriza u zemlji (5,9%), proslava Božića i adventske manifestacije u hrvatskim gradovima (5,4%), povećanje minimalne plaće (5,2%).

Teme