Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 13. 11. 2017.

Stvaranje uvjeta za veći broj radnih mjesta najbolja je demografska mjera

Premijer Plenković sudjelovao je u tradicionalnoj svečanosti na kojoj su dodijeljene nagrade »Zlatna kuna« Hrvatske gospodarske komore

Na ovogodišnjoj su svečanosti predstavljeni znakovi kvalitete „Hrvatska kvaliteta“ i „Izvorno hrvatsko“, a Zlatne kune dodijeljene su u kategorijama inovacije, najboljeg osiguravajućeg društva, najbolje banke, najuspješnije post start-up tvrtke, za promociju gospodarstva, za životno djelo te za najbolju malu, srednju i veliku tvrtku.

Uručivši Zlatnu kunu za najbolju malu tvrtku društvu Bruketa&Žinić&Grey, predsjednik Vlade Plenković obratio se nazočnima govorom koji donosimo u cijelosti:

Poštovana predsjednice Republike, poštovani predsjedniče Hrvatskoga sabora, poštovani predsjedniče Hrvatske gospodarske komore, ministri, cijenjeni gospodarstvenici, poštovani predsjedniče Eurochambersa,

Prigoda je još jedanput čestitati svim laureatima za sav rad, za kreativnost, za ambiciju, za upornost, menadžerske vrline te sposobnost da proizvode i usluge na kojima rade plasiraju i na hrvatsko i na inozemno tržište. U tome im, u ime Vlade Republike Hrvatske, iskreno čestitam. Vlada će u svojim aktivnostima nastaviti sa svim mjerama, zakonskim prijedlozima koji će pomoći hrvatskom gospodarstvu, bilo da je riječ o malim, srednjim ili velikim poduzećima, na stabilnom i  pouzdanom pravnom okviru, na predvidljivom fiskalnom okviru.

Drago mi je da i ove godine već vidite, u krajnjoj liniji  na efektima kod ovog rebalansa proračuna, koliko je porezna reforma rasteretila gospodarstvo i pokrenula ga.  To smo primijetili i po razini prihoda.

U idućem razdoblju, nastavit ćemo naš Nacionalni program reformi. U proceduri su zakon o strateškim investicijama, izmjene zakona o poticanju ulaganja, novi zakon o Državnom inspektoratu. Cilj uvođenja eura kroz neko vrijeme bit će okvir za nastavak gospodarskih i makroekonomskih reformi, na način da ćemo i dalje raditi na tome da deficit bude što manji, a da javni dug što brže reduciramo.

Stvorit ćemo vam preduvjete da kreirate nova radna mjesta i višu zaposlenost te da ukupno gospodarsko i socijalno stanje bude bolje, a to će, s obzirom na rasprave koje su ovih dana u tijeku, biti najbolja, najpouzdanija i najdugoročnija mjera demografske revitalizacije.

Hvala vam lijepa na ovoj prigodi i čestitam na organizaciji još jedne Zlatne kune.