Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 11. 11. 2017.

Neka pitaju radnike, dobavljače i OPG-ove što smo postigli s Agrokorom

»Hrvatska – Grčka 4:1! Vlada – oporba 4:0! I to u manje od 12 mjeseci«, komentirao je premijer Plenković novi neuspjeh oporbe pri pokušaju opoziva Vlade i ministrice Nade Murganić

Gostujući u Dnevniku HTV-a, premijer Plenković je istaknuo da je parlamentarna većina stabilna, što je pokazalo i jučerašnjih 78 glasova u Saboru. Dodao je kako je zadnja oporbena inicijativa, kao uostalom i prethodne, poduzeta uskogrudno, ne vodeći računa o širim interesima.

"Neka pitaju OPG-ove, male i srednje dobavljače, sve radnike u Agrokoru koliki je uspjeh polučio Zakon o postupku izvanredne uprave u tvrtkama od sistemskog značaja", poručio je Plenković.

Upozorio je kako su ovakve inicijative jedina taktika koju u svojoj "inventivnosti" oporba u ovom trenutku može primijeniti.

"A o diletantizmu njihovih rasprava i neumjesnim komentarima da i ne govorim. Važno je da hrvatski ljudi shvaćaju da Vlada odgovorno radi posao, a da je oporba ili neodgovorna ili neozbiljna ili populistička", kazao je Plenković.

Plenković je najavio kako je do kraja godine pred Vladom još dosta posla: rebalans proračuna, proračun za 2018. godine, nastavak s reformama, koje se tiču pravosuđa, uprave mirovinskog sustava, zdravstva i obrazovanja.

"Nosimo se s onim što nismo planirali, a imat ćemo vremena i za ono što želimo provesti", naveo je Plenković.

Pojasnio je i da već idućeg tjedna predstavnici Ministarstva financija idu pred investitore u London, Frankfurt, Milano, Amsterdam i München dogovoriti kako da Hrvatska 5 milijardi eura duga koji ima u cestovnom sektoru, umjesto da dođe na naplatu, riješi na kvalitetan način, a bez monetizacija autocesta.

Govoreći o eventualnoj nagodbi u procesu restrukturiranja Agrokora sa Sberbankom, Plenković je kazao da je Sberbank cijelo vrijeme bio informiran o procesu, i prije i nakon donošenja Zakona o izvanrednoj upravi. Podsjetio je da su njihovi predstavnici dolazili i na sastanke u Vladu, a razgovarali su s predstavnicima ostalih banaka.

"Žao mi je da Sberbank nije sudjelovao u novom modelu financiranja koji je provela Izvanredna uprava. Oni su odabrali put da svoje tražbine pokušaju dobiti putem tužbi u drugim državama, ali i sami ste vidjeli odluku londonskog suda koji je priznao Zakon o izvanrednoj upravi. Pozivam Sberbank da se vrati pod okrilje suradnje kakvu imaju svi ostali vjerovnici", poručio je Plenković.

Plenković je naglasio i kako je ovo prva Vlada s ministarstvom koje se i formalno bavi demografijom te je ima u svom nazivu. Dodao je kako je Vlada donijela veći niz mjera, poput povećanja rodiljnih naknada, a o novim mjerama, među kojima je i pronatalitetni dodatak, razgovarat će se na sastanku Vijeća za demografsku revitalizaciju u ponedjeljak.

"Vlada je svjesna problema, a ako predsjednica i njezin tim imaju sugestija, rado ćemo ih uzeti u obzir", komentirao je Plenković, odgovarajući na upit o posljednjim izjavama predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Napomenuo je kako se zbog dosta dinamičnog rasporeda ovih dana nije čuo s predsjednicom Republike.

"Gospođa Grabar-Kitarović mora sama donijeti odluku hoće li biti kandidatkinja HDZ-a za predsjednicu. Ako ima ambicija za drugi mandat, volio bih da svoju želju da do znanja meni kao predsjedniku HDZ-a. Nakon toga ćemo je razmotriti i odlučiti", zaključio je Plenković.