Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 2. 10. 2017.

Nije to bio »građanski rat« – Hrvatska se obranila od velikosrpske agresije

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković dao je izjavu za novinare nakon zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a

Na sjednici je raspravljen niz aktualnih tema, aktivnosti u Hrvatskom saboru, postignuća Vlade, međunarodna i gospodarska situaciju te je rezimirana prva godina dana rada Vlade. Doneseno je također nekoliko internih odluka u vezi s funkcioniranjem stranke.

Govoreći o Agrokoru, Plenković je istaknuo kako je za HDZ najvažnije da nema povezivanja međusobno nepovezanih tema, a to su izbor ustavnih sudaca i osnutak saborskog povjerenstva za Agrokor.

"HDZ je transparentan. Što se nas tiče, apsolutno smo za to, ali se izbor ustavnih sudaca ne može uvjetovati povjerenstvom, jer je izbor ustavnih sudaca u zakonskom roku jedna od važnih zadaća Hrvatskog sabora", pojasnio je Plenković stajalište HDZ-a. "Vlada ima vrlo jasan put – s dva temeljna interesa. Jedan je zaštita hrvatskog gospodarstva. To podrazumijeva očuvanje radnih mjesta i u koncernu Agrokor, ali i u brojnim društvima koja su vezana za koncern. Drugi je funkcioniranje pravne države. Pola smo godine od svih mogućih aktera doživljavali optužbe da smo 'sve to napravili samo zbog jednog čovjeka i jedne obitelji', da je sve to 'neraskidivo povezano', a sada ti isti govore nešto sasvim drugo. Pretpostavljam da smo onda u pravu mi koji stalno držimo jednu jedinstvenu liniju u zaštiti opće dobrobiti", poručio je Plenković.

Odgovarajući na pitanje o najnovijim izjavama srbijanskog ministra Aleksandra Vulina, Plenković je istaknuo kako nema namjeru svaki dan reagirati na nove teze i insinuacije. Naglasio je da su karakter Domovinskog rata i velikosrpska Miloševićeva agresija na Hrvatsku neupitni. Napomenuo je kako neće svaki svaki put kada netko nešto kaže ponavljati ono što je notorno, što je istina i što su činjenice, poručivši pritom kako je stav HDZ-a, hrvatske vlade i svih državnih institucija o toj temi jasan. "Nikakav 'građanski rat', nego upravo ono što su hrvatski branitelji u Domovinskom ratu učinili - obranili Hrvatsku od agresije", kazao je Plenković.

Plenković je također naveo da je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova uputilo notu srbijanskoj veleposlanici u kojoj prosvjeduje protiv toga što je u Beogradu podignut spomenik čovjeku koji je u jeku velikosrpske agresije u Bjelovaru sa sobom poveo u smrt 11 hrvatskih branitelja.