Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 17. 7. 2017.

Vlada podržava ključne projekte u Zagrebačkoj županiji

U povodu Dana Zagrebačke županije predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na svečanoj sjednici županijske skupštine

Predsjednik Vlade u svom je govoru istaknuo da je Zagrebačka županija jedan od generatora hrvatskog razvoja i gospodarstva, čemu pridonosi i njezin specifični položaj, koji je tijesno povezuje s pulsirajućim gospodarstvom glavnoga grada. „Milijun i sto tisuća ljudi u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji čini veliku snagu razvoja Hrvatske“, kazao je. 

Predsjednik Vlade iskazao je podršku projektima Zagrebačke županije, od daljnjeg unaprjeđenja prometne infrastrukture i vodoopskrbe, do razvoja bolnica i poslovnih zona.

„Vjerujem da će župan Kožić zajedno sa svojim suradnicima, vijećnicima u zagrebačkoj Skupštini te novoizabranim gradonačelnicima i načelnicima nastaviti raditi na brojnim projektima. Vlada će u tome pomoći i dati podršku, osobito kada se radi o iznalaženju sredstava za financiranje i većoj apsorpciji europskih sredstava“, rekao je Plenković.

Podsjetio je i da je Vlada nedavno usvojila Strategiju regionalnoga razvoja Republike Hrvatske. „Nastavit ćemo u duhu partnerstva, otvorene suradnje i sinergije kontinuirano raditi s hrvatskim županijama, gradovima i općinama“, istaknuo je Plenković.

Naglasio je da će se svakih šest mjeseci u različitim dijelovima Hrvatske održavati susreti Vlade Republike Hrvatske, župana, predstavnika udruga gradova i općina, predstavnika nadležnog saborskoga odbora i Ureda predsjednice Republike. Plenković je pojasnio da se na taj način pridonosi interakciji između središnje i lokalne vlasti, koja je u ovom formatu izostala proteklih godina.

Predsjednik Vlade podsjetio je i na nedavno održani sastanak u Požegi, na kojem se raspravljalo o novoj Strategiji regionalnoga razvoja i novostima o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, kazavši da su obje teme izazvale veliki interes i doprinos župana, gradonačelnika i načelnika. 

Ocijenio je važnim i zajedničku suradnju na pripremama državnog proračuna, s ciljem usklađivanja planova središnje razine vlasti s razvojnim prioritetima županija. 

„Taj dijalog pridonijet će funkcionalnosti i učinkovitosti županija, njihovom kvalitetnijem svakodnevnom radu i boljoj međusobnoj suradnji ministara i župana“, poručio je.