Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Trst | 12. 7. 2017.

Potpora cjelovitoj i funkcionalnoj BiH čvrsta je i dobrosusjedska

Predsjednik Vlade Andrej Plenković boravi danas i sutra u Trstu, gdje sudjeluje u sastanku na vrhu Berlinskog procesa

U izjavi za medije premijerPlenković pojasnio je da je cilj tzv. Berlinskog procesa da se u ovom mandatu Europske komisije i Parlamenta, u kojem nema novih proširenja, na konkretan način potakne gospodarska suradnja, prometno povezivanje i infrastrukturni projekti, posebice u zemljama jugoistoka Europe.

Predsjednik Vlade naglasio je da je Hrvatska dala snažnu podršku Bosni i Hercegovini prilikom podnošenja zahtjeva za članstvo u Europskoj uniji. „Mi smo tu u političkom i diplomatskom smislu odigrali ključnu ulogu“, kazao je.

Podsjetio je na to da je pozicija Hrvatske vrlo jasna, a to je da je Ustav Bosne i Hercegovine koncipiran na načelu – jedna država, dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

„Želimo da se ravnopravnost, osobito Hrvata, vidi u svim segmentima funkcioniranja zemlje i očekujemo da će se kroz izmjene izbornog zakona ta ravnopravnost osigurati i uoči izbora 2018. godine, a naša potpora cjelovitoj i funkcionalnoj Bosni i Hercegovini bit će prijateljska, dobrosusjedska, čvrsta i pouzdana u godinama pred nama“, istaknuo je Plenković.

Upitan hoće li s njemačkom kancelarkom razgovarati o hrvatsko-slovenskom graničnom sporu, predsjednik Vlade je rekao da će s Angelom Merkel imati priliku razgovarati tijekom radne večere šefova država i vlada. Ocijenio je da je za Hrvatsku važno da se otvoreno pitanje granice sa Slovenijom riješi bilateralnim razgovorima.

„Nastojat ćemo upoznati kancelarku Merkel sa stajalištima Hrvatske, kao i da se hrvatsko-slovenski odnosi kada je riječ o granici stave u širi europski kontekst. Nismo mi jedine zemlje koje imaju otvoreno pitanje granice“, kazao je Plenković.

Poručio je i da je zadovoljan reakcijom hrvatske javnosti i političkih aktera u zemlji vezano uz presudu Arbitražnog suda.

„Moja je želja da u razgovorima sa Slovenijom nakon dulje vremena stavimo na stol brojna otvorena pitanja koja nas prate zadnjih dvadeset pet godina“, rekao je Plenković.

Predsjednik Vlade ocijenio je da je projekt LNG-a na Krku značajan za Hrvatsku, ali i za diversifikaciju opskrbe plinom susjednih zemalja.

„To je dobar, razvojni i bitan strateški projekt, koji Hrvatsku čini posebno važnom u ovom dijelu Europe“, kazao je.

Na kraju, predsjednik Vlade istaknuo je da želi potaknuti rješavanje otvorenih pitanja sa Srbijom kroz kvalitetnu suradnju s novom premijerkom.

Uz predsjednika Vlade bile su potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva poduzetništva i obrta Martina Dalić i potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić.