Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bakar | 5. 7. 2017.

Europska komisija nije nadležna za granice, to je bilateralno pitanje

Predsjednik Vlade Plenković odgovarao je na pitanja novinara o aktualnim temama te se među ostalim osvrnuo na poruku Europske komisije o arbitražnoj odluci u vezi s pitanjem hrvatsko-slovenske granice

Predsjednik Vlade poručio je kako je potrebno kontekstualizirati i hrvatski položaj i stav koji je u jučerašnjoj kraćoj izjavi za medije iznio potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans.

Podsjetio je da je Hrvatska u pregovaračkom procesu s Europskom unijom krajem prošloga desetljeća, zbog otvorenih pitanja i pregovaračke blokade od strane Slovenije, izgubila dvije godine, a da joj zbog toga nikada od europskih institucija nije stigla isprika s obzirom da se radilo o bilateralnom pitanju koje nije imalo veze s pregovaračkim procesom.

„Prema tome, stav hrvatskih institucija ostaje jedinstven“, istaknuo je. Poručio je da bi bilo dobro da Europska komisija stoji u okviru svojih nadležnosti, naglasivši kako ona nema nikakve nadležnosti za arbitražne procese o graničnim pitanjima.

U tom je kontekstu kao primjer naveo da Belgija s Nizozemskom o granicama razgovara godinama, a da pritom ta tema nikada nije bila na dnevnom redu niti Komisije niti Europskoga parlamenta.

„Stoga vrlo jasno od članova Komisije očekujem da poštuju činjenicu da je riječ o bilateralnom problemu o kojem je Hrvatska spremna razgovarati sa Slovenijom i nalaziti rješenja“, naglasio je Plenković.

Ponovio je da je zbog kršenja međunarodnoga prava i protupravnih radnji slovenske strane, za Hrvatsku ovaj arbitražni proces kompromitiran i stoga je ne obvezuje. „Ta se pozicija neće mijenjati“, istaknuo je.

Važnim je ocijenio predstojeći sastanak sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom u Ljubljani 12. srpnja.

„Sve naše reakcije razumne su i racionalne, a u izjavi prošlog tjedna naglasili smo da ne želimo nikakve jednostrane poteze od strane Slovenije, niti ćemo ih mi raditi. A razgovarat ćemo dalje o rješavanju pitanja granica u vremenu koje je pred nama“, poručio je Plenković.

Na upit novinara, predsjednik Vlade osvrnuo se i na jučerašnji sastanak Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, odnosno na tvrdnje da se nacrt akcijskoga plana za provedbu razlikuje od same Strategije. Naglasio je da se radi tek o radnom dokumentu koji je u fazi nacrta te poručio kako tu temu ne treba mistificirati.

Pojasnio je da Strategija zahtijeva svoj provedbeni dokument, a u tom smislu akcijski plan nastoji u realnom dvogodišnjem okviru izvući one mjere koje se mogu provesti. Istaknuo je i da je Posebno stručno povjerenstvo jučer dogovorilo jasan hodogram s precizno utvrđenim odgovornostima pojedinih članova da dovrše rad na nacrtu akcijskoga plana, uz inpute odgovarajućih tijela državne uprave, kao i da taj dokument konsenzualno bude predstavljen na idućem sastanku 8. rujna.