Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Otočac, Gospić | 17. 5. 2017.

Ličko-senjska županija ostat će pod vodstvom HDZ-a

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković posjetio je Gospić i Otočac kako bi dao potporu kandidatu za ličko-senjskog župana Darku Milinoviću, gradonačelniku Gospića Petru Krmpotiću te svim drugim HDZ-ovim kandidatima u Ličko-senjskoj županiji

Plenković je istaknuo da će Ličko-senjska županija pod vodstvom HDZ-a ostati i biti jedan od pokretača razvoja tog dijela Hrvatske.

"Drago mi je da sam danas ovdje jer su kandidati HDZ-ove koalicije uglavnom predstavnici nove generacije koja će s vremenom preuzeti odgovornost za razvoj Ličko-senjske županije. Na izvrsno izbalansiranim listama puno je kolegica i novih imena", poručio je Plenković.

Prije Gospića, predsjednik Plenković posjetio je Otočac, gdje se družio s mnoštvom članova i simpatizera HDZ-a i koalicijskih partnera te iskazao potporu kandidatu za gradonačelnika Branislavu Šutiću i njegovom timu.

Odgovarajući na pitanja novinara, premijer Plenković ponovio je da je za raskid suradnje između HDZ-a i Mosta isključivo odgovoran Most jer su podržali inicijativu za izglasavanje nepovjerenja ministru financija Zdravku Mariću. "Naš nekadašnji partner snosi puno odgovornost", dodao je.

Govoreći o mogućnosti novih izbora, predsjednik Vlade je podsjetio da su u Hrvatskoj održani parlamentarni izbori koncem 2015. i rujnu 2016. godine.

"Neka najprije završi ovaj ciklus lokalnih izbora, a nakon toga ćemo razgovarati", poručio je Plenković.

Upitan kada će predložiti nove ministre te planira li mijenjati neke od postojećih članova Vlade, premijer Plenković je kazao da će se o tome razgovarati nakon prvog kruga lokalnih izbora.

Potvrdio je da se priprema odgovor na pitanja Udruge Franak te da Vlada kontinuirano razgovara s njima o fiksnoj i varijabilnoj kamatnoj stopi te o nalaženju riješena za kreditne zadruge. "Uputit ćemo vrlo sadržajan i kvalitetan odgovor i vjerujem da ćemo kroz razgovore naći prihvatljivo rješenje", zaključio je Plenković.

Odgovarajući na pitanje o zabrani koncerta Marka Perkovića u Sloveniji, premijer je kazao da je zatražio od veleposlanice Republike Hrvatske u Sloveniji Vesne Terzić da prikupi informacije i izvijesti Vladu o razlozima zabrane koncerta.

Upitan o problemima u nizu hrvatskih tvrtki, premijer Plenković je podsjetio da je Vlada reagirala na situaciju u Borovu i Petrokemiji. Rekao je da su danas obavljeni razgovori između nadležnih ministara i Uprave Zvečeva u cilju pronalaska rješenja. Važnijim je ocijenio pronalazak strateškog partnera za tvrtke Borovo, Petrokemiju i Zvečevo, kako bi se održala i zadržala radna mjesta. Istaknuo je i da se situacija u Agrokoru mora iskoristiti za trasformativni učinak u hrvatskom gospodarstvu, kako bi se smanjila ovisnost o jednoj kompaniji.

Teme