Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 15. 4. 2017.

Pokazali smo političko vodstvo i odgovornost za zaštitu gospodarstva

U velikom intervjuu za Slobodnu Dalmaciju premijer Andrej Plenković pojašnjava ključne ciljeve Vlade pri rješavanju krize u Agrokoru te navodi plan za smanjenje gužvi na granici sa Slovenijom. Govori i o lokalnim izborima, INA-i, Nacionalnom programu reformi te drugim aktualnim temama.

Nakon izvrsne turističke sezone u 2016, premijer Plenković u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju ocijenio je kako će ova sezona biti rekordna, uz daljnji rast broja turista i noćenja, osobito u Dalmaciji. Dodao je da se u ovoj godini pokreću privatne i javne investicije u turističkom sektoru u iznosu od 800 milijuna eura, a velik dio ulaganja ide u hotelijerstvo.

Plenković je kazao da je Vlada novim Zakonom o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za RH pokazala političko vodstvo, odgovornost i učinkovitost. Dodao je kako su normalizacija stanja oko Agrokora, nastavak isporuke robe od strane dobavljača i deblokade računa potvrda da Vlada ne štiti interese bilo kojeg pojedinca, već opće interese hrvatskog gospodarstva i financijske stabilnosti.

"Radi ozbiljnosti trenutka, pozvali smo na konsenzus i opoziciju. Žao mi je da su glavne opozicijske stranke stavile politikantstvo ispred interesa hrvatskog gospodarstva i očuvanja radnih mjesta", poručio je Plenković.

Zahvalivši se dobavljačima i vjerovnicima na strpljenju i povjerenju koje su ukazali hrvatskoj Vladi, Plenković je podsjetio kako je Vlada u cijelom ovom razdobljau jasno isticala potrebu zaštite svih dobavljača, posebice onih malih - malog i srednjeg poduzetništva i OPG-ova koji su vezani uz Agrokor, ali i uz druge velike dobavljače.

"Odlučni smo da ova situacija u vezi Agrokora bude transformativna - svojevrsna prekretnica za način poslovanja između gospodarskih subjekata u Hrvatskoj, kao i za rad svih nadležnih nadzornih institucija", rekao je Plenković.

Govoreći o situaciji oko INA-e, Plenković je poručio kako svi njegovi postupci vode prema rješenju bez povećavanja javnog duga i bez opterećivanja hrvatskih poreznih obveznika, uz jasan cilj zaštite nacionalnih interesa.

"Nakon uskršnjih blagdana održat će se slijedeća sjednica Savjeta na kojem ćemo razmatrati moguće modele otkupa i dogovoriti daljnje korake, kao što su postupak odabira savjetnika za poslovno i financijsko savjetovanje za provedbu cjelokupne transakcije", kazao je Plenković.

Napomenuo je da je umjesto davanja autocesta u koncesiju, Vlada je počela poslovno i financijsko restrukturiranje cestovnog sektora kako bi bio održiv i poslovao uz manje troškove, a osvrnuo se i na budući sustav naplate cestarine.

Istaknuvši kako Hrvatska bilježi pozitivne gospodarske trendove te trenutno je u vrlo istaknutoj poziciji u usporedbi s rezultatima ostalih članica EU, Plenković je ocijenio kako je to rezultat rada svih koji proizvode i izvoze, ali i političke stabilnosti i prvih reformskih poteza Vlade.

"Po prvi put smanjen je udio javnog duga, koji je snižen na 83,9 posto udjela u BDP-u za 2016. To je jedini put da osiguramo podizanje kreditnog rejtinga na razinu investicijskog i smanjimo teret duga i kamate za državu, poduzetnike i građane", poručio je Plenković.

Govoreći o Nacionalnom programu reformi koji je dovršen i uskoro će biti upućen Europskoj komisiji, Plenković je kazao da je reforma zdravstvenog sustava i održivost kvalitetne zdravstvene zaštite u cijeloj Hrvatskoj jedan od ključnih zadataka Vlade.

"Zato smo vrlo angažirani u korištenju europskih sredstava koji mogu biti dodatna vrijednost. Od početka mandata Vlade dodijelili smo preko 741 milijuna kuna bespovratnih sredstva iz EU fondova za projekte u zdravstvu. Također, kako bi se smanjilo čekanje na preglede, izradit će se prioritetne liste čekanja te pojednostaviti postupak naručivanja", naveo je Plenković.

Plenković je najavio kako će HDZ pobijediti na lokalnim izborima i potvrditi da je najjača stranka, ali i da građani cijene konkretne poteze i reforme Vlade u pola godine mandata.

"Očekujem da će HDZ imati još veći broj župana te osvojiti većinu gradova i općina. U najvećim urbanim sredinama vrijeme je da učinimo iskorake, posebno u Splitu. Moj prijatelj i zastupnik Andro Krstulović Opara ima sve potrebne kvalitete - jedini je kandidat koji Splitu može vratiti stabilnost i razviti gospodarsku, sveučilišnu, kulturnu i mediteransku dimenziju grada", rekao je Plenković.

Poručio je da će HDZ-ovi župani, gradonačelnici i načelnici nastaviti u dijalogu i partnerstvu s Vladom i ministarstvima, raditi na realizaciji ključnih projekata, osobito glede gospodarstva, obrazovanja, prometne povezanosti, poljoprivrede i razvoja turizma.

Napomenuvši kako je oko 330 tisuća blokiranih ljudi u zemlji kapitalno gospodarsko i socijalno pitanje, Plenković je pojasnio kako Ministarstvo financija već radi određene analize i predložit će cjelovito rješenje, koje će obuhvatiti otpis određenog dijela duga te najbolje načine kako bi račune blokiranih građana odblokirali.

Plenković je ocijenio kako su odnosi s Bosnom i Hercegovinom glavni vanjskopolitički prioritet njegove, poručivši kako je europski put BiH jedini razvojni okvir koji garantira stabilnost i funkcionalnost zemlje.

"Hrvatska brine o ravnopravnosti Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH i podupiremo stajališta hrvatskih stranaka u BiH oko izmjena izbornog zakonodavstva", pojasnio je Plenković.

Govoreći o summitu 27 lidera država članica EU u Rimu te potpisivanju Rimske deklaracije, Plenković je naglasio je prioritet Vlade kvalitetna apsorpcija europskih sredstava te snažnije povezivanje naših nacionalnih interesa s europskim politikama.

Podsjetio je da su za Hrvatsku ključne tri stvari: Prvo, europski projekt mora imati snažniji demokratski legitimitet i veće povjerenje birača u europske institucije. Drugo, učinci europskih politika i redistributivna snaga EU proračuna moraju se konkretno osjetiti u svakodnevnom životu građana. I treće, u kontekstu novih sigurnosnih ugroza, Europa mora imati snažniju globalnu ulogu.

Komentirajući primjenu Uredbe za granične prijelaze, Plenković je poručio kako je trenutna situacija za Hrvatsku, kao turističku zemlju i članicu Europske unije, neprihvatljiva i neodrživa. Dodao je kako je o ovoj temi razgovarao sa slovenskim kolegom Cerarom više puta proteklih dana te se traži zajedničko rješenje koje će smanjiti gužve i čekanja putnika na graničnim prijelazima.

"Hrvatska je iskoristila fleksibilnost koju pruža i sama Uredba te smo Komisiju izvijestili o našoj namjeri da na pojedinim graničnim prijelazima, umjesto sustavnih provodimo ciljane provjere. Isti pristup očekujem i od Slovenije i Mađarske", zaključio je Plenković.

Osvrnuvši se i na novu multimodalnu platformu splitske aglomeracije Solin-Stobreč-Dugi Rat-Omiš, Plenković je istaknuo je kako je to strateški projekt, a budući da je njegova vrijednost 300 milijuna eura, za punu realizaciju iskoristit će se sredstva iz fondova EU.

"Važno nam je i dovršiti projekte za adekvatnu prometnu povezanost juga Hrvatske s ostatkom zemlje i stoga smo donijeli odluku o financiranju projekta Cestovna povezanost s Južnom Dalmacijom, koji uključuje izgradnju Pelješkoga mosta, što je projekt od nacionalnog interesa", poručio je Plenković.

Intervju u cijelosti