Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 10. 4. 2017.

Ovo je prekretnica za način poslovanja u Hrvatskoj

Vlada je nakon usvajanja Zakona o izvanrednoj upravi u trgovačkim društvima od sistemskog značaja čvrsto preuzela vodstvo procesa u vezi s Agrokorom i političku odgovornost za njegov uspjeh

U emisiji RTL Danas premijer Plenković je rekao da se Vlada u pogledu Agrokora našla u situaciji kakvu Hrvatska u gospodarskom i financijskom smislu još nije doživjela.

Jedini ispravan pravni put bilo je donošenje zakona u skladu s Ustavom i po uzoru na praksu drugih zemalja, rekao je Plenković, te je stoga imenovan iizvanredni povjerenikg Ramljak. Riječ je o čovjeku koji ima izvanredno iskustvo kao investicijski bankar i savjetnik, dodao je.

Tu je odluku donio nakon konzultacija na razini Vlade, na razini svih ministara koji se bave ekonomskim portfeljom, u punom suglasju s MOST-om. A Ramljak je preuzeo odgovornost da svojim znanjem i iskustvom obavi dužnost povjerenika u situaciji u kojoj se Agrokor našao. On će dakako imati sve ovlasti koje su predviđene zakonom, ali kako je Vladin povjerenik, njega će nadzirati vjerovničko i savjetodavno vijeće te će se o svojim odlukama konzultirati s Vladom. koja ga je imenovala, rekao je Plenković.

Istaknuo je da su banke i dobavljači Agrokora, a također HUP, HGK i Hrvatska poljoprivredna komora čvrsto stali uz odluku Vlade i zakon. Dodao je da su banke spremne odobriti Agrokoru nov kredit od 150 milijuna eura. Zakon je stupio na snagu, Agrokor više nije blokiran, kompanija generira prihode i moći će isplatiti plaće zaposlenicima prije Uskrsa. Moći će se također isplatiti dugovanja dobavljačima, od velikih pa do najmanjih OPG-ova, uz poruku solidarnosti utoliko što oni sami žele da prvi među njima budu namireni oni koji su i sami blokirani, rekao je Plenković. Ocijenio je da je današnje podvlačenje crte uspostavilo jedno novo povjerenje svih dionika tog procesa te poslalo umirujuću poruka hrvatskoj javnosti.

Kad postoji povjerenje, može se i kompanija održivo restrukturirati. Vjerujem da ćemo učiniti sve što možemo kako bi se zadržala radna mjesta i kako bi se poslovalo kvalitetno. Ovaj trenutak može biti prekretnički, transformativan za poslovanje među gospodarskim subjektima u Hrvatskoj, kazao je Plenković.  

Naglasivši da u Agrokoru nije vidio kaos, nego  krupnu tvrtku u poteškoćama, Plenković je poručio da se danas pokazuje učinkovitost novog zakona o izvanrednoj upravi i Vladinih nastojanja da razradi jasan plan stabilizacije i poboljša ozračje u hrvatskom gospodarstvu.

"To je vrlo važna činjenica jer vidim da iz oporbe daju aluzije da smo sporo reagirali. Mi smo u tišini radili, pripremali ovaj Zakon, svim našim odgovornim nastupima umirivali gospodarstvenike, financijska tržišta i burze. Nije se dogodio krah nijedne kompanije, nije došlo do kolapsa na burzi, ljudi nisu ostali bez radnih mjesta. Naši potezi omogućuju punu stabilizaciju normalnog poslovanja pred Uskrs", rekao je Plenković.

Povodom nepovoljnih komentara o zakonitosti pojedinih poteza Plenković je rekao da neće dopustiti da u predizborno doba itko bude doveden u situaciju da zbog nečijih političkih kalkulacija mora strepiti od progona.

"Gospodin Orepić je ministar unutarnjih poslova i u ovom trenutku ima jako puno posla da riješi situaciju sa Slovenijom oko nove uredbe koja je pooštrila prelazak granice u okviru Schengenskog sustava i to mu je prioritetna zadaća. Hrvatska policija, DORH, su neovisni. Oni trebaju raditi svoj posao. Neće biti nikakvog političkog korištenja represivnog aparata u Republici Hrvatskoj, a naročito ne pred izbore", zaključio je Plenković.