Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Valetta | 30. 3. 2017.

Hrvatska je među članicama EU-a koje podržavaju proširenje

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković sudjeluje na Kongresu Europske pučke stranke na Malti

"Kongres Europske pučke stranke odvija se nekoliko dana nakon što smo u Rimu obilježili 60. godišnjicu Rimskih ugovora. Usvojili smo Rimsku deklaraciju i potvrdili predanost budućnosti europskog projekta, ali i ambiciju da provedemo Rimsku agendu.

Pred Europskom unijom izazovi su i na unutarnjem i vanjskom planu. Svjesni smo da od 1989. godine nije bila takva globalna situacija koja zahtijeva toliko odlučnosti, snage, ali i političke volje za suočiti se s izazovima oko Unije.

Europski projekt osnovan je od mnogih članova naše najveće i najsnažnije europske političke obitelji (EPP). Ta činjenica podsjeća nas na odgovornost koju dijelimo u 2017.

Spomenut ću nekoliko aspekata koji su, prema stajalištu HDZ-a, moje Vlade i Hrvatske, ključni elementi za Europu danas.

Prvo, moramo osnažiti demokratski legitimitet europskih institucija. Taj element podrazumijeva da okupljamo sve koji žele da zajedno gradimo ovaj projekt mira, prosperiteta, vladavine prava i sloboda. Moramo pronaći pravi balans između 'briselizacije' i adekvatne uključenosti nacionalnih institucija i parlamenata te provedbe načela supsidijarnosti.

Drugo, moramo pokazati građanima da zajedničke europske politike i redistributivna snaga europskog proračuna imaju konkretne i pozitivne učinke na njihov svakodnevni život. U Hrvatskoj koja je nova članica EU, konkretne koristi od članstva već se osjećaju.

Treći aspekt odnosi se na gospodarstvo i socijalnu Europu te korištenje našeg zajedničkog tržišta i naših politika za mlade, obrazovanje, poduzetnike, industriju i produktivnost.

Na globalnoj razini, nakon što je jučer započeo Brexit, moramo osnažiti usklađenost s međunarodnim pravom, koje je temeljni element europske vanjske politike, ali i njegovati refleks multilateralnog pristupa.

Važno je daljnje jačanje zajedničke vanjske i sigurnosne politike, uključujući i povećanje izdvajanja u proračunu za obranu, što je moja Vlada učinila prije nekoliko mjeseci.

Princip višebrzinske Europe treba biti vrlo pažljivo objašnjen u javnosti i državama članicama. Ona već postoji u pogledu Schengena, Eurozone i oblika pojačane suradnje. Moramo naglašavati uključiv pristup. Europski projekt ne treba postati amalgam koji bi vodio do nekog direktorija, jer bi to pogrešan smjer.

Reći ću nekoliko riječi o politici proširenja, koju nerijetko nismo voljni stavljati u prvi plan.

Ovdje govorim o susjednim zemljama Hrvatske u jugoistočnoj Europi, a osobito o Bosni i Hercegovini, Europska unija tu treba pružiti ruku pomoći. Postoji nekoliko država na jugoistoku Europe koje trebaju više funkcionalnosti i  veću potporu, a posebice znatno snažniji i vidljiviji angažman EU.

Ako oklijevamo u namjeri da ih približimo europskoj obitelji, drugi neće spavati i njihov će utjecaj biti prisutan. A onda prijeti opasnost da se te zemlje udalje od Unije. Vjerujem da nitko od nas ovdje ne želi vidjeti takav scenarij. Hrvatska će stoga biti jedna od onih zemalja koja će podržavati proširenje, unatoč delikatnom kontekstu u EU.

Glede migracijske politike, na srednjomediteranskoj ruti trebamo slijediti Deklaracije i zaključke sastanaka koje smo održali na Malti. Na istočno-mediteranskoj i tzv. zapadnobalkanskoj ruti treba nastojati održati dogovor s Turskom i očuvati tu rutu zatvorenom kako ne bi dolazilo do daljnje destabilizacije.

Britanski referendum o članstvu  EU je bila strateška pogreška. Lekcija koju smo naučili je da više nikad ne dopustimo da unutarstranačko pitanje da postane javno, nacionalno, europsko ili globalno pitanje.

Mnogi koji ste članovi Europskog parlamenta znate koliko teško može postati kada riječ preuzmu populisti, demagozi i oni koji ne govore istinu. Oni su u stanju prevariti ljude i dovesti do negativnog ishoda mnogih referenduma.

Na izborima za Hrvatski sabor, iz kojih je HDZ izašao kao jasan pobjednik, zagovarao sam jasan i konstruktivan europski pristup, predstavljajući politiku desnog centra s našim vrijednostima te odgovornost i vjerodostojnost za ljude i državu.

Tako smo pobijedili i na taj način ćemo pobijediti populizam u svim našim državama.

Hvala vam svima, a posebno domaćinima s Malte na izvrsnoj organizaciji."